Turske serije u 2021. godini (2024)

Protekla je još jedna kalendarska godina u kojoj smo mogli da gledamo zaista veliki broj turskih serija. Teško je izdvojiti jednu seriju koja je obeležila prethodni period, pa ćemo pokušati da istaknemo one najvažnije i dotaknemo se velikog broja projekata koje smo imali priliku da pratimo u 2021. godini.

Krenućemo od kraja godine i ovaj put govoriti samo o televizijskim serijama. Serije digitalnih platformi su sve ozbiljniji konkurent TV projektima i one zaslužuju poseban tekst i posebnu analizu. Pored domaćih digitalnih platformi u Turskoj, od kojih se izdvajaju Blu TV i Exxen, Netflix je nastavio svoj rad u toj zemlji, a svoj iskorak će ka turskom tržištu u 2022. godini napraviti i druge međunarodne digitalne platforme.

Sve to će staviti na ozbiljne muke (doslovno, bez navodnika) kreatore TV serija. Rad na digitalnim platformama je mnogo privlačniji glumcima, garantuje im sigurnost, a o tim i svim ostalim benefitima je već bilo reči. Sada ćemo se dotaći aktuelnih ali i završenih televizijskih projekata kada su turske TV serije u pitanju.

Kraj za Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz i početak novih serija

Serija Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz | Podzemlje bila je jedna od onih koje su privlačile dosta pažnje tokom poslednjih nekoliko godina. Rejting projekta je bio na visokom nivou, postojala je ogromna baza fanova i taman po očekivanju nove sezone ove turske serije usledio je pravi šok! Usled određenih nesuglasica produkcije i ATV TV kanala na kojem je serija emitovana, doneta je odluka o otkazivanju projekta. To je zaista sve šokiralo i razočaralo ogromnu armiju fanova ove serije. Pored mnogo neslaganja i ljutnje gledalaca ali i pojedinih ljudi koji su radili na ovom projektu, serija je završena pred kraj 2021. godine.

Krajem sada već prošle godine, počelo je i nekoliko novih projekata. Jedna od njih je i turska serija Mahkum | Zatvorenik. U pitanju je rimejk japanske drame The Innocent Defendant u kojem glavnu ulogu tumači sjajni Onur Tuna. Projekat je imao dobar start i privukao interesovanje gledalaca. Nedavno je počela i serija pod nazivom Annemizi Saklarken | Tajne naše majke. U njoj glavne uloge tumače Kutsi, Hande Dogandemir i Ece Yasar. Takođe i ovaj projekat je još uvek na samom startu i rano je donositi neke zaključke o samoj seriji i njenoj budućnost. Pre nekoliko nedelja na TV ekrane se vratio i Akin Akinozu. Glumac koji je oduševio mnoge ulogom u seriji Hercai, sada radi na novom projektu i novoj TV seriji. Njegova nova serija nosi naziv Kaderimin Oyunu | Igra moje sudbine i takođe je zainteresovao publiku. S obzirom na sve surovije uslove za opstanak televizijskih serija, u ovom trenutku je teško prognozirati i o sudbini ove serije. Mahkum, Annemizi Saklarken i Kaderimin Oyunu su novi projekti i pred njima je dalje dokazivanje da su vredni pažnje gledalaca.

Destan | Legenda postaje novi hit

Takođe nova, ali serija koja je već postala upečatljiva i zapažena je serija Destan | Legenda. U pitanju je istorijska serija u kojoj glavne uloge tumače Ebru Sahin i Edip Tepeli. Projekat potpisuje Mehmet Bozdag koji je kreator hitova kao što su Kurulus Osman (i dalje traje i beleži sjajne rezultate) i Dirilis: Ertugrul. Priča o Akiz, neustrašivoj i opasnoj ženi-ratnici i Batugi, hendikepiranom mladiću i sinu kana je već polako ušla u srce gledaca i ostvaruje veoma dobre rezultate gledanosti. Projekat Destan je od samog starta na vrhu rejtinga i drži pažnju gledalaca koji uživaju u novim situacijama u kojima se nalazi prelepa i snažna Akiz.

Nažalost, zbog sve težih i surovijih uslova za TV serije, od nekih smo se i oprostili nakon samo par epizoda. Tu se svakako izdvajaju rimejk japanske drame Oasis u Turskoj nazvana Misafir | Gost, Elbet Bir Gun | Sigurno jednog dana i Sana Soz| Moje obećanje i serija Yalancilar Ve Mumlari | Lažovi i sveće. Bilo je još serija ove godine koje su rano, odnosno nakon samo nekoliko epizoda otkazane, ali ove četiri turske serije su najsvežiji primeri. Nizak rejting je uslovio da serije svoje finale dožive mnogo ranije nego što bi to želeli producenti projekata, ali i svi oni kojima se serija zaista dopadne. Na društvenim mrežama je sve primetnije nezadovoljstvo među gledaocima turskih serija koji ističu da tek što im se neka serija dopadne i „pohvataju“ radnju, ona bude ubrzo završena. To nezadovoljstvo dele i turski glumci i to je jedan od razlog zbog kog se sve više njih odlučuje na rad na digitalnim platformama.

Uc Kurus | Tri novčića – Cukur je ipak daleko, Yargi | Presuda veoma dobar (4)

Turska serija Uc Kurus | Tri novčića je takođe svoju premijeru imala u drugom delu 2021. godine. Projekat je najavljivan uz dosta optimizma. Trougao mafije, policije i serijskog ubice i priča koja se nad njim gradila je trebala da predstavlja svojevrstan nastavak veoma popularne serije Cukur. U tome je samo delimično uspela. Rejting je solidan, ali ništa više od toga. Jednostavno rečeno, ova dva projekta nisu isti nivo. Projekat se od samog starta suočavao sa raznim problemima. Udruženja građana su podnosila i tužbe protiv ove turske serije zbog diskriminacije Roma. RTUK pod budnim okom drži seriju Uc Kurus kojoj je već izrekao administrativnu kaznu zbog pojedinih sp*rnih scena. Sve to za sada nije ostavilo traga na emitovanje serije, ali je pitanje koliko dugo će projekat opstati i da li će dobiti novu sezonu.

Bolje rezultate i više pažnje od nje privlači serija Yargi | Presuda. Scenario ove turske serije je pisan čak dve godine i to se isplatilo. Scenaristkinja projekta Sema Ergenekon je više od dvadeset meseci posećivala sudnice da bi shvatila kako to sve zapravo izgleda u stvarnosti. Da bi serija izgledala što bliže stvarnom životu i realnosti, Ergenekon je posećivala saslušanja kao posmatrač u periodu od skoro dve godine i uz to je obilazila advokatske kompanije, pričala sa zaposlenima a posećivala je i policijske stanice. Kaan Urgancioglu i Pinar Deniz kao glavni glumci u seriji rade vrlo dobar posao, a projekat u kom glume i koji donosi priču o članovima pravosudnog sistema u Turskoj je zaista kvalitetan. Pre nekoliko dana je potvrđeno da su pripreme za sezonu dva već otpočele. Ocena kada je ova turska serija u pitanju je vrlo dobar (4) samo iz razloga što se tek najavljuje zanimljiva radnja i kvalitetne epizode. Serija Yargi bez dileme zaslužuje sve pohvale!

Ono što je nedavno postalo poznato je to da serija El Kizi | Strankinja neće dobiti nastavak nastavak u vidu druge sezone. Ovaj projekat je uspeo da „preživi“ nešto duže od četiri gore pomenute serije i svoje finale će imati u epizodi 13. Pristojan rezultat s obzirom na uslove o kojima je već bilo reči i to nekoliko puta. Sličnu sudbinu ali sa nešto manje emitovanih epizoda je doživela turska serija Yalanci | Lažov. Taj projekat je predstavljao rimejk popularne britanske serije The Liar i emitovano je ukupno 10 epizoda. Glavne uloge u seriji Yalanci su tumačili Salih Bademci i Burcin Terzioglu, koji su bili dobri u svojim ulogama, ali projekat jednostavno nije imao dovoljno dobar rejting da bi bio nastavljen.

Serije Barbaroslar, Kanunsuz Topraklar, Evlilik Hakkinda Her Sey – Dobre, šta dalje?!

Istorijska serija Barbaroslar Akdenizin Kilici | Barbarosa Mačevi Mediterana je najavljivana kao najveći i najskuplji projekat u istoriji TV serija u Turskoj. Budžet serije je ogroman, vizuelni efekti na veoma visokom nivou, glumački kadar kvalitetan, rejting dobar. Ništa više od toga. Serija je dobra, ima vrlo dobar rejting, ali on nijednom nije bio ni blizu rejtinga koji ostvaruje recimo serija koja često prolazi “ispod radara”, Gonul Dagi. Taj projekat je nekoliko puta zaredom zabeležio rezultate rejtinga od preko 10 u sve tri kategorije što je zaista fenomenalno. O seriji Gonul Dagi nismo čuli pa ni desetinu vesti i informacija kao o seriji Barbaroslar, a ipak ostavlja veoma dobar utisak na gledaoce i beleži izvanredne rezultate gledanosti. Ocena za seriju Barbaroslar Akdenizin Kilici je negde između dobar i vrlo dobar, rejting je sasvim solidan, ali ništa više od toga.

Nešto niži rejting od nje, ali i dalje dobre rezultate beleže turske serije Kanunsuz Topraklar | Zemlja bez zakona i Evlilik Hakkinda Her Sey | Sve o braku. Ova dva projekta se ne izdvajaju nešto posebno, imaju svoju bazu fanova i gledaoca i nastavljaju sa emitovanjem i u 2022. godini. Dokle će opstati, takođe, nije realno prognozirati. Rejtinge koji nisu zadovoljili TV kanale na kojima su emitovane su imale serije Uzak Sehrin Masali | Priča o dalekom gradu, Icimizden Biri | Jedan od nas. Ti projekti su ne tako davno završeni, a mnogi se već ni ne sećaju o čemu se radilo u radnji tih serija, bez obzira na to što su neke od njih imale sasvim pristojan glumački kadar. Slična, ako ne i ista situacija je i sa turskom serijom Ikimizin Sirri | Naša tajna. Serija koja prolazi “ispod radara” je i i Kirik Hayatlar | Slomljeni životi, koja je uspela da opstane. Razlog za to je svakako i činjenica da je serija prebačena sa Kanala D na manji TV kanal teve2. Taj projekat je dva dana pred novu godinu stigao i do svoje 90 epizode.

Ask Mantik Intikam, Ada Masali i Kalp Yarasi serije vredne pomena

Analiza turskih serija u 2021. godini ne može proći bez serija Ask Mantik Intikam | Ljubav, logika, osveta, Ada Masali | Ostrvska bajka i Kalp Yarasi | Rana na srcu. Serije Ljubav, logika, osveta i Rana na srcu nastavljaju sa emitovanjem u 2022. godini, dok je serija Ostrvska bajka svoje finale imala u 25. epizodi.

Dobar rezultat je ostvarila i serija Baht Oyunu | Igra sudbine koja je izgurala nešto manje epizoda od prethodno pomenutih i svoje finale imala u epizodi 17. S obzirom na veliki broj neuspešnih projekata ove godine, ta serija je ostvarila sasvim pristojan broj epizoda. Serija Kazara Ask | Slučajna ljubav je došla negde na pola puta i imala 13 epizoda. Projekat se ni po čemu nije izdvojio iz zaista velikog broja serija u toku 2021. godini.

Turske serije Bas Belasi | Nevolja u mojoj glavi, Dunya Hali | Slika sveta i Mahrem | Intimno su takođe pokušale da osvoje srca gledalaca ove godine, ali bez nekog značajnijeg rezultata.

Teskilat i Camdaki kiz – turske serije koje su obeležile prvi deo 2021. godine

U prvom delu 2021. godine su počela dva zaista ispostavilo se sjajna projekta. To su serije Teskilat | Organizacija koja donosi priču o turskoj obaveštajnoj službi i njenim članovima i serija Camdaki Kiz | Devojka iza stakla u kojoj briljira Burcu Biricik. Ova dva projekta i u novim sezonama zauzimaju sam vrh rejtinga u danima u kojima se emituju. Projekti vredni svake pohvale. Slično se može reći i za seriju Kardeslerim | Moja braća koja ima svoju bazu fanova i zadržava interesovanje za radnju u njoj.

Serija Son Yaz | Poslednje leto u kojoj su jako dobar posao u prvoj sezoni odradili Ali Atay i Alperen Duymaz je uspela da izbori drugu sezonu. U njoj ipak “brodolom” i kraj nakon samo pet emitovanih epizoda.

Kada su turske serije iz prvog dela 2021. godine u pitanju nedorečene su ostale serije Cam Tavanlar | Stakleni plafoni, Askin Tarifi | Recept za ljubav i Masumiyet | Nevinost. Ta tri projekta su takođe ostavljena nekako na pola puta i projekti su prekuti naglo i mnogi smatraju prerano. Recept za ljubav i Nevinost su imale finale u svojim 13. epizodama, dok je serija Stakleni plafoni stigla do svega 8. epizode koja je bila poslednja. Serija koja je takođe imala 13 epizoda ali od koje su bile mnogo veća očekivanja je Seni co*k Bekledim | Dugo sam te čekao. Ozcan Deniz i Irem Helvacioglu su zaista kvalitetni glumci, ali nažalost serija je stigla samo do epizode broj trinaest. Više se definitivno očekivalo i od serije Kagit Ev | Kuća od papira u kojoj je emitovano osam epizoda. Možda i najveći promašaj godine je serija Kahraman Babam | Moj otac je heroj. Serija koja je donela priču o životima turskih vatrogasaca je počela pod nazivom Kirmizi Kamyion. Nakon lošeg starta, emitovanje je prekinuto pa je nakon par meseci serija emitovana pod novim imenom. Novo ime- stari problem i loš rejting pa je serija stigla samo do epizode osam, baš ka oi serije Seni co*k Bekledim i Cam Tavanlar.

U toku 2021. godine je emitovana i serija Mavera | Univerzum. Ovaj projekat je imao nešto drugačiji koncept pa je serija snimljena unapred. Svih 26 epizoda su snimljene i pripremljene u 2020. godini.

Turske serije koje su nastavljene iz prethodnih godina

U toku 2021. godini emitovale su se i serije koje su započete ranije. O njima je već bilo dosta reči i u pitanju su zaista odlični i veoma dobro gledani projekti. Serija Alparslan Buyuk Selcuklu je počela 2021. godine, ali je ona praktično nastavak serije Uyanis Buyuk Selcuklu samo sa radnjom u retrospektivi. Pored nje, a od projekata koji su emitovani i u toku 2021. godine, a i dalje se emituju moraju se izdvojiti i turske serije Sadataksiz | Neveran, Kurulus Osman, Bir Zamanlar Cukurova | Čukurova, Yasak Elma | Zabranjena jabuka i Kirmizi Oda |Crvena soba.

Iz ove analize su namerno izostavljene turske serije digitalnih platformi ili tkzv. internet serije koje zaslužuju posebnu analizu, pogotovo nakon uspeha serije Yesilcam, koja je emitovana na Blu TV-u.

By: Milt-TV Exposed

Turske serije u 2021. godini (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5632

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.